প্রশ্নঃ A special lottery is to be held to select the student who will live in the only deluxe room in a dormitory. There are 100 seniors, 150 juniors, and 200 sophomores who applied. Each senior's name is placed in the lottery 3 times, each junior's name, 2 times, and each sophomore's, 1 time. What is the probability that a senior's name will be chosen?
প্রশ্নঃ The price of a DVD Player is discounted by 10 percent, and the reduced price is then discounted again by 10 percent. The series of successive discounts is equivalent to a single discount of ----
Let the initial price be 100.
Now, first discounted price = 100 - 10% of 100 = 100 - 10 = 90
Again, second discounted price = 90 - 10% of 90 = 90 - 9 = 81
Actual discount = (100 - 81)% = 19%
Tk. 40 & Tk. 42
Tk. 39 & Tk. 41
Tk. 33 & Tk. 40
Tk. 37 & Tk. 39
প্রশ্নঃ A restaurant meal costs Tk. 35.50 and there was no tax. If the tip was more than 10 percent but less than 15 percent of the cost of the meal, then the total amount paid must have been between ---
let, Tip = t
Min = 35.50*1.10 = 39.05
Max = 35.50*1.15 = 40.825
39.05 < t < 40.825
so,the total amount paid must have been between Tk.39 & Tk.41 (ans)
প্রশ্নঃ Barkat bought equal numbers of 2-paisa and 30-paisa stamps. If the total cost of the stamps was Tk. 10.00, what was the total number of stamps bought?
***The question is erroneous.
Let the number of each type stamps is S.
Now, 10 TK = 10 x 100 paisa = 1000 paisa
So, 20S + 30S = 1000
or, 50S = 1000
or, S = 100/50 = 20
So, the number of total stamps = 20 + 20 = 40
প্রশ্নঃ Of two groups of tourists, each has 60 people. If three fourth (i.e. 75%) of the first group and two-third of the second group board buses to travel to a museum, how many more people of the first group board buses than of the second group?
3/4 th of 60 = 45
2/3 rd of 60 = 40
Difference = 45 - 5 = 5
Equal to x
Less than 0
Less than x
Greater than 0
প্রশ্নঃ A circular wheel 28 inches in diameter rotates (moves) the same number of inches per second as a circular wheel 35 inches in diameter. If the smaller wheel makes x revolutions per second, how many revolutions per minute does the larger wheel make in terms of x?
π r = 2 x π x (28/2) = 28π
π r = 2 x π x (35/2) = 35π
Speed of smaller wheel per minute = 60x
Distance covered by larger wheel per minute = Distance covered by smaller wheel per minute
or, R x 35π = 28π x 60x
or, R = 28π x 60x / 35π = 48x
প্রশ্নঃ The total cost of a bouquet of roses at a flower shop depends on the number of roses ordered. The vase costs $5, and each rose costs $2.25. Which equation can be used to find 'c', the total cost of a bouquet with 'r' roses?
প্রশ্নঃ If 6 workers can complete 9 identical jobs in 3 days, how long (in days) will it take 4 workers to complete 10 such jobs?
6 workers can complete 9 identical jobs in 3 days
6 workers can complete 10 identical jobs in 3 x 10 / 9 days
4 workers can complete 10 identical jobs in (3 x 10 x 6) / (9 x 4) days = 5 days
প্রশ্নঃ Equal amounts of water were poured into two empty jars of different capacities, which made one jar 1/4 full and the other jar 1/3 full. If the water in the jar with the lesser capacity is then poured into the jar with the greater capacity, what fraction of the larger jar will be filled with water?
প্রশ্নঃ If two planes leave the same airport at 1:00 PM, how many miles apart will they be at 3:00 PM if one travels directly north at 150 mph and the other travels directly west at 200 mph?
The initial position of the plane along with their final positions will make a right-angled triangle and the hypotenuse of that triangle will be the direct distance between them at 3 pm. Now, travel time from 1 pm to 3 pm is 2 hours.
So, distance covered towards North = 150 x 2 = 300 miles and towards west = 200 x 2 = 400 miles.
Therefore, their direct distance = (3002 + 4002)1/2 = (90000 + 160000)1/2 = 2500001/2 = 500 miles.
has enough sugar
needs 1/8 of a cup of sugar
needs 3/80 of a cup of sugar
needs 6/19 of a cup of sugar
প্রশ্নঃ Sarah needs to make a cake and some coolies. The cake requires 3/8 cup of sugar and the coolies require 3/5 cup of sugar. Sarah has 15/16 cups of sugar. Does she have enough sugar, or how much more does she need?
Sugar required = 3/8 + 3/5 = (15 + 24) / 40 = 39/40 cup
Shortage of sugar = 39/40 - 15/16 = (78 - 75)/80 = 3/80 cup
প্রশ্নঃ Mr. Jaman is insured completely for Tk. 1,50,000 against damages to his machinery. For any damage over Tk. 1,50,000, the insurance company will pay Tk. 1,50,000 plus plus only 15% of the additional damage. For a recent accident, Mr. Jaman was paid Tk. 1,50,000 by the insurance company. What was the total amount of the damage estimated?
প্রশ্নঃ To produce an old photograph, a photographer charges x dollars to make a negative, 3x/5 dollars for each of the first 10 prints, and x/5 dollars for each print in excess of 10 prints. If 45 dollars is the total charge to make a negative and 20 prints from an old photograph, how many dollars the photographer charges to make a negative?
প্রশ্নঃ Fill in the blanks : It is necessary to be -------while dealing with mounting outstanding loans.
Prudent- সর্তক/বিচক্ষন। It is necessary to be prudent- সর্তক থাকা প্রয়োজন- while dealing with mounting outstanding loans- অপরিশোধিত ক্রমবর্ধমান ঋণ নিয়ে কাজ সময়। আর Active- কর্মঠ; confident- আত্মবিশ্বাসী; bold- সাহসি এবং aggressive- আক্রমণাত্মক।