প্রশ্নঃ A painter has painted one-third of a rectangular wall which is ten feet high. When he will paint another 75 square feet of that wall, he will have finished three-quarters of the job. What is the length (the horizontal dimension) of the wall?
Given that hight of the wall is 10 m
Let Base of the wall is x m
Area of wall is 10x sq m
ATQ= According to the question
(3/4-1/3) part of wall =75 sq m
So, 1 part of wall = 180 sq m
Rectangular base of the wall is 180/10=18 m
Ans. 18 m
12m + 12y
প্রশ্নঃ An item costs 90% of its original price. If Tk. 90 is added to the discount price, the cost of the item will be equal to its original price. What is the original price of the item?
Let original cost price is 100%
Item cost peice is 90%
Ans. 900 TK
প্রশ্নঃ A sales representative will receive a 15% commission on a sale of Tk. 28,000. If she has already received Tk. 1500 as an advance of that commission, how much more is due on the commission?
15% of 28000 Tk=(28000*15/100)=4200Tk
As she received 1500 Tk Commission already, so she will receive more(4200-1500)=2700 Tk
প্রশ্নঃ Zarina has started a wholesale jewelary making business. She makes 36 bracelets a day, and sells them to local shops for TK.180 a dozen. How much does Zarina make per week if she works 5 days a week ?
She makes 36 pieces
12 pieces=1 dozen
36 pieces =3 dozen
So, she sales per day (180*3)=540 Tk
As she works for 5 days in a week, so she can sale (540*5)=2700 tk per week
Bashar, three times more
Rahim , three times more
They both go around 12 times
Bashar, eight times more
প্রশ্নঃ If Bashar can run around a ground four times in 20 minutes and Rahim can run around the same ground three times in 12 minutes, who can run around that ground more times in an hour, and how many times more can he run around ?
rounds of bashar at one hr=(4*60)/20 =12
rounds of rahim at one hr=(3*60)/12 =15
ans: Rahim, three times
প্রশ্নঃ Rahim sells 60% of apples he had and throws away 15% of the remainder . Next day he sells 50% of the remainder and throws away the rest. What percent (in total) of his apples does Rahim throw ?
Let total apple= x
At 1st day: Remaining apple=40% of x= .4x and throwing apple= .4x *15%= .06x
At 2nd day: Remaining apple=.4x-.06x= .34x and throwing apple= .34x *50%= .17x
So total throwing apple=.06x+.17x= .23 x, that menas 23% of total
প্রশ্নঃ In a school cricket team, players are selected from both junior section and senior section. If the ratio of juniors to seniors in the team is 3:5 , what percentage of the team members are seniors ?
Sum of the whole ratio (3+5)=8
Percentage of the seniors in the team=(5/8)*100%= 62.5%
প্রশ্নঃ Nader drove from Mymensingh to Dhaka at 60 miles/hour. Returning over the same route , there was a lot of traffic , and he was only able to drive at 40 miles/hour . If the return trip took 1 hour longer, what is the distance between Dhaka and Mymensingh ?
Let, s=distance between Dhaka to Mymensingh.
t= time taken to travel from Mymensingh to Dhaka
We have s=vt
Hare s(distance) is constant
So s=60×20=120 mile
Ans. 120 mile
প্রশ্নঃ Five motorbikes had a race . The Honda beat the Hero but couldn't overtake the Kawasaki . The Vespa failed to overtake the Suzuki but beat the Kawasaki . Which bike came last ?
প্রশ্নঃ পাঁচটি মোটরবাইকের একটি রেস ছিল। Honda Hreoকে পরাজিত করেছিল কিন্তু Kawasaki ছাড়িয়ে উঠতে পারে নি। Vespa Suzukiকে ছাড়িয়ে যেতে ব্যর্থ হয়েছিল তবে Kawasakiকে পরাজিত করে। শেষ কোন বাইক এসেছিল?
ব্যাখ্যাঃ Hero =>Honda =>Kawasaki =>Vaspa =>Suzuki
সুতরাং সবার শেষে এসেছিল Hero
Bashir is taller than Pia
Bashir is shorter than Pia
Bashir is as tall as Pia
It is impossible to tell whether Bashir or Pia is taller
প্রশ্নঃ Jamal is taller than Pia , and Bashir is shorter than Jamal. Which of the following statements would be most accurate ?
প্রশ্নঃ জামাল পিয়ার চেয়ে লম্বা, এবং বশির জামালের চেয়ে খাটো। নিম্নলিখিত বিবৃতিগুলির মধ্যে কোনটি সবচেয়ে নির্ভুল হবে?
জামাল পিয়া এবং বশির উভয়ের চেয়ে লম্বা। কিন্তু পিয়া ও বশিরের মধ্যে সম্পর্ক বের করা অসম্ভব।
প্রশ্নঃ Two-fifths of the socks in box are , one-third is blue, and the rest are green. What is the ratio of the green socks to the blue socks?
Red socks = 2/5 of total
Blue socks = 1/3 of total
Rest are green, so green socks
= 1- (6+5)/15
= 1- 11/15
= 4/15 of total
Hence, ratio of green to blue socks
= 4/15 : 1/3
= 4 : 5
So, the correct answer choice is option 1
প্রশ্নঃ Faruk can do a work in 12 days and Salam can do the same work in 8 days. If Faruk , Salam and Babu work together , they can complete the work in 4 days . How many days will it take Babu to complete the work alone ?
Faruk can do a work in 12 days and Salam can do the same work in 8 days. If Faruk , Salam and Babu work together , they can complete the work in 4 days . How many days will it take Babu to complete the work alone ?
in 1 day faruk can do 1/12 unit of work
in 1 day salma can do 1/8 unit of work
i 1 day babu can do 1/x unit of work
in 1 day babu , faruk and salma can do = (1/12 + 1/8 + 1/x) = 5x+24/24x unit of work
given that, in 4 days they can complete 1 unit of work together
so in 1 day the can do 1/4 unit of work
hence , 5x+24/24x =1/4
প্রশ্নঃ Three business partners Q, R, and S, agree to divide their total profit for a certain year in the ratios 2 : 5 : 8, respectively. If Q's share was Tk. 4000, what was the total profit of the business partners for the year?
If Q's share is 4,000tk and Q get 2x,
then 2x = 4000, x = 2000.
If R gets 5, then 5x = 10000.
If S gets 8, then 8x = 16000
Q + R + S = 4000 + 10000 + 16000 = 30000